економија

„Турција има за цел да достигне извоз од 190 милијарди долари во 2020 година"

„Турција има за цел да достигне извоз од 190 милијарди долари во 2020 година"

Според податоците на ТИМ, извозот на земјата достигнал 180,46 милијарди американски долари, достигнувајќи историско ниво во 2019 година

Агенда
Агенда на Турција и агенда во светот, програми на лидери и меѓународни активности на страницата за Агенда.
„Црн петок“ критикуван од еколозите
29.11.2019

„Црн петок“ критикуван од еколозите

„Црн петок“ - неофицијалното име за петокот по Денот на благодарноста, вообичаено четвртиот четврток во ноември, се смета за почеток на сезоната на празнично купување во САД од 1952 година

Албајрак: „Турција тргна по патот на раст од 4-5 отсто“
28.11.2019

Албајрак: „Турција тргна по патот на раст од 4-5 отсто“

„Особено во текот на минатата година, Турција се бореше против дезинформациите во врска со нејзината економија, но за тоа време економијата разви неопходен одбранбен систем против надворешните шокови“

Премиерот Заев повикувa профитот да се дели со работниците
21.11.2019

Премиерот Заев повикувa профитот да се дели со работниците

„Фер распределбата на профитот, на капиталот и на националното богатство помеѓу сите чинители во општеството и во економијата ќе придонесе многу сериозно во мотивацијата на младите луѓе да останат овде", рече Заев

Преку платформата „Отворени финансии“ граѓаните ќе контролираат како се трошат буџетските пари
20.11.2019

Преку платформата „Отворени финансии“ граѓаните ќе контролираат како се трошат буџетските пари

Премиерот Зоран Заев изјави дека пред очите на јавноста на веб-платформата ќе се стават над 12,5 милиони трансакции и дека тоа ќе биде најголемата мерка за намалувањето на корупцијата

„Турција има голем потенцијал за конкурентност на светско ниво“
17.11.2019

„Турција има голем потенцијал за конкурентност на светско ниво“

Културата на иновативни технологии ќе ѝ помогне на Турција да се искачи дури и повисоко во светската економија во иднина, истакна Александар Кухнел, извршниот директор на „Хановер саеми“ - Турција