култура и уметност

Турски куклар ја претставува „Караѓоз и Хаџиват“ сочувувајќи ја нејзината уметност и потекло

Турски куклар ја претставува „Караѓоз и Хаџиват“ сочувувајќи ја нејзината уметност и потекло

„Тоа е народна култура, јавен еп. Вклучува имагинација и слики. „Караѓоз и Хаџиват“ е национална уметност која има голема вредност кај турската нација“, вели турскиот куклар Метин Озлен

Агенда
Агенда на Турција и агенда во светот, програми на лидери и меѓународни активности на страницата за Агенда.
Министерот за култура на Северна Македонија, Хусни Исмаили, го посети Гобеклитепе
19.12.2019

Министерот за култура на Северна Македонија, Хусни Исмаили, го посети Гобеклитепе

„Фактот што Гобеклитепе датира од пред 12 илјади години, отвора важни прашања и дебати во археолошкото поле. Науката во иднина ќе најде одговори на овие прашања“, нагласи Исмаили

Во Грција откриени кралски гробници стари 3.500 години
18.12.2019

Во Грција откриени кралски гробници стари 3.500 години

Како што е соопштено од грчкото Министерство за култура, се работи за монументални гробници кои датираат од периодот 1650 - 1100 година пред новата ера

Во Истанбул отворен Културниот центар на Северна Македонија
18.12.2019

Во Истанбул отворен Културниот центар на Северна Македонија

„Ова место, каде што се наоѓа Културниот центар, ќе претставува дом во кој заеднички ќе го градиме мостот на пријателство и соработка меѓу двата народа за сите турски граѓани чие потекло е од нашата земја, како и за уметниците", истакна Исмаили

Студентите од Северна Македонија во Едрене го одбележаа Денот на турското образование
17.12.2019

Студентите од Северна Македонија во Едрене го одбележаа Денот на турското образование

Генералниот конзул на Северна Македонија во Истанбул, Актан Аго, рече дека турското население во Република Северна Македонија со векови го користи својот мајчин јазик, литературата, културата, обичаите и традициите

Француското село во Малезија, привлечна туристичка дестинација близу Куала Лумпур
14.12.2019

Француското село во Малезија, привлечна туристичка дестинација близу Куала Лумпур

Француското село Колмар Тропикал се простира на површина од 80 хектари, на надморска височина од околу 900 метри