наука и технологија

Малезија: Откриени предмети изработени од камен стари 17.000 години

Малезија: Откриени предмети изработени од камен стари 17.000 години

При археолошки ископувања во пештерите Келамбу, Тембус и Акар во градот Балинг, што се вршат од минатата година, откриени се ракотворби кои датираат од праисторискиот период

Агенда
Агенда на Турција и агенда во светот, програми на лидери и меѓународни активности на страницата за Агенда.
Турција следната недела го претставува прототипот на автомобилот од домашно производство
20.12.2019

Турција следната недела го претставува прототипот на автомобилот од домашно производство

Претседателот на Република Турција, Реџеп Таип Ердоган, пред новинарите во Малезија најави дека претставувањето на прототипот на првиот автомобил од домашно производство во Турција ќе биде одржано на 27 декември

Првата пловечка нуклеарна централа на светот приклучена на мрежата
20.12.2019

Првата пловечка нуклеарна централа на светот приклучена на мрежата

„По нејзиното приклучување на мрежата, „Академик Ломоносов“ станува првата нуклеарна централа во светот заснована на технологијата на мали модуларни реактори за производство на електрична енергија...“

Етиопија во орбитата го лансираше првиот набљудувачки сателит
20.12.2019

Етиопија во орбитата го лансираше првиот набљудувачки сателит

Податоците кои сателитетот ќе ги праќа на експертите во Етиопија би требало да помогнат во борбата против климатските промени кои особено се изразени во тој дел на Африка

„Волво тракс“ во 2020 започнува со сериско производство на електрични камиони
15.12.2019

„Волво тракс“ во 2020 започнува со сериско производство на електрични камиони

- Јонас Одермалм: „Со сериското производство на моделите FE и FL на електричните камиони ќе започнеме во март 2020 и можам да кажам дека побарувачката што ја добивме за овие модели е позитивна“

Турција: Извозот на секторот за висока технологија достигна речиси 5 милијарди долари
10.12.2019

Турција: Извозот на секторот за висока технологија достигна речиси 5 милијарди долари

„Турција постави огромна инфраструктура и започна да ги гледа нејзините резултати“, рече Каџир на настан во Истанбул.