образование

Турција - дестинација на матурантите од училиштата на „Маариф“

Турција - дестинација на матурантите од училиштата на „Маариф“

Триста ученици кои своето образование го завршиле во училиштата на „Маариф“, моментално студираат на турските универзитети, додека оваа година, околу 500 матуранти од различни држави, меѓу кои и од Северна Македонија, ја избраа Турција

Агенда
Агенда на Турција и агенда во светот, програми на лидери и меѓународни активности на страницата за Агенда.
„Дипломите ги искинавме за да му испратиме порака на светот“
17.02.2017

„Дипломите ги искинавме за да му испратиме порака на светот“

„Ова го направивме симболично, за на луѓето и на целиот свет да им испратиме порака учениците да не одат во училиштата на ФЕТО и дека целта на ова училиште не е образование, туку друго нешто“, вели Сејди

Девет турски универзитети меѓу првите 500 во светот
27.02.2019

Девет турски универзитети меѓу првите 500 во светот

Во извештајот за 2018 година, подготвен од страна на Институтот за информатика при Универзитетот ОДТУ беше утврден успехот на универзитетите во Турција.

„Ги поканувам младите да аплицираат на Програмата за стипендии на Турција“
17.01.2019

„Ги поканувам младите да аплицираат на Програмата за стипендии на Турција“

„Животот и стандардот за живеење во Турција, во споредба со другите земји се попогодни. Тоа ги привлекува студентите. Кога ќе ги собереме сите тие фактори, може да видиме дека Турција е привлечна за меѓународно образование“, истакна Ерен.

Во Гостивар одржан панел во спомен на Јахја Кемал
19.12.2018

Во Гостивар одржан панел во спомен на Јахја Кемал

Во рамките на одбележувањето на 21 декември – Денот на образованието на турски јазик во Македонија, вечерва во Гостивар се одржа панел дискусија на тема „60-годишнина од смртта на турскиот поет, скопјанецот Јахја Кемал“

Започна со работа градинката на Фондацијата Маариф во Скопје
21.11.2018

Започна со работа градинката на Фондацијата Маариф во Скопје

По повод отворањето, новата градинка ја посети амбасадорката на Република Турција во Македонија, Тулин Еркал Кара, и делегацијата што ја придружуваше