политика

Со 101 глас Собранието на Северна Македонија ја избра техничката Влада

Со 101 глас Собранието на Северна Македонија ја избра техничката Влада

Собранието на Република Северна Македонија со 101 глас „за“, без „воздржани“ и „против“ ја избра новата техничка Влада

Агенда
Агенда на Турција и агенда во светот, програми на лидери и меѓународни активности на страницата за Агенда.
Заев во Рим: „Се надеваме дека во многу блиска иднина ЕУ ќе одлучи да започне пристапни преговори"
19.12.2019

Заев во Рим: „Се надеваме дека во многу блиска иднина ЕУ ќе одлучи да започне пристапни преговори"

„Се надеваме дека во многу блиска иднина ЕУ ќе одлучи да започне преговори за пристапување врз основа на испорачаните резултати што ги направи нашата земја“, рече Заев на Самитот на ЦЕИ во Рим

„За да биде ефикасен, мини-Шенгенот мора да ги опфати сите 6 држави од Западниот Балкан"
18.12.2019

„За да биде ефикасен, мини-Шенгенот мора да ги опфати сите 6 држави од Западниот Балкан"

Во својот говор во Собранието, претседателот Пендаровски се надоврза и на иницијатива за „мини-Шенген", при што рече дека за да биде ефикасна, оваа иницијатива мора да ги опфати сите шест држави од регионот

Алжир: Абделмаџид Тебун победи на претседателските избори
13.12.2019

Алжир: Абделмаџид Тебун победи на претседателските избори

„Тебун обезбеди 58,15 отсто од гласовите“, изјави Мохамед Шарфи, претседателот на Изборната комисија на Алжир

Босна и Херцеговина: СДА, ДФ и СББ договорија заеднички настап на државно и федерално ниво на власта
13.12.2019

Босна и Херцеговина: СДА, ДФ и СББ договорија заеднички настап на државно и федерално ниво на власта

Претседателот на СДА, Изетбеговиќ, по состанокот рече дека е постигнат договор за заеднички настап на ниво на државата, Федерацијата БиХ и кантоните, вклучувајќи го и Кантонот Сараево

Чавушоглу разговараше телефонски со Лавров
13.12.2019

Чавушоглу разговараше телефонски со Лавров

Двајцата министри разговарале за билатералните односи на Турција и Русија, како и за регионалните прашања